Български текст на песен 2019

Текстописците 101

Защо съществува този конкурс? По какъв начин се работи по него? Какво е бъдещето на текстописците?

Защо съществува този конкурс?

Идеята се роди, когато сериозно се запалих по това да пиша текстове за песни. Проблемите около писането на текстове на български се появиха бързо. По принцип пиша на английски, който е много по-търсен за пазар и от артисти въобще. Но студентите имат ли нужда от общност, в която да пишат заедно текстове за песни? Всъщност, това не е идеята. Най-важната цел на „Български текст на песен” е да направим пресечната точка между филологията и музиката. След това да организираме начина, по който конкурсът да не изглежда като събитието, което ще се загуби в социалните мрежи. Съществуват множество групи за писане, литературни клубове и други подобни, но идеята ми тук не е само да празнуваме литературата и писането на текстове.

По какъв начин се работи по него?

Работата по конкурса се организира на екипи, дори се работи дистанционно. Песента на Иван Савов, който спечели първо място, е записана в Бургас от Щилиян Михайлов и Румен Проданов. Те продължават да работят по нея. Екипът от Пловдив пише музиката на текст, написан от Мари-Виолет Йовкина. Събина Бодурова и Гюлфер Ибрям имат трудната задача да създадат симфония по този текст. Габриела Даганова ще записва при Румен Проданов песента „Глътка море”, написана от Любомира Петева. Това е начинът на работа по песните. Правим мрежа от текстописци, музиканти, изпълнители, звукозаписни студия и т.н. Не искам резултатите да стигнат само до „нека да наградим най-добрите”, а да работим заедно. Аз работя с Десислава по нейния текст с надеждата да се изпее от дете. Така работим.

Какво е бъдещето на текстописците?

Когато направих конкурса с помощта на Венера Димитрова и Щилиян Михайлов, все повече се промени амбицията за същността му. В журито участваха още Румен, Теди Русева и Исидора. След това се включи Студентският съвет на Софийски университет като генерално спонсорира наградите на победителите. След включването на Габриела, Събина и Александра, работните групи са повече, възможностите за текстописците също. Медийният интерес към този проблем също се засили. Списание „Осем” писаха за нас, че сме „общността на текстописците”. Списание „МИКА”, Drooble и bTV Media Group също се включиха с подкрепа към конкурса и участниците в тази мрежа на творците. Има почва за писането на текстове, но искам тя да се превърне в още един пазар за пишещите младежи, които обичат музиката. Щом стигнахме до преговори за курсове по писане за текстове на песни в СУ и до подхвърлената идея за училищен формат за конкурса – движим се по правилен път.
@nasneychev
Nas NeychevТекстописците 101