#Interview: Лидия Иванова

Кой е конкурсът, в който си поканена?
Конкурсът се казва Queen of the Universe и е под егидата на UNESCO. Тази година, каузата е да се осигури обучение на децата от Третия свят.

Как те избраха да участваш?
Явих се на два кастинга и направих 15 разработки на различни, зададени от организаторите теми. Бяха различни въпроси, с които целяха да видят от какво се интересувам, защо и как гледам на световни проблеми.

От какво се нуждаеш, като участник в каузата?
До месец април, когато ще се състои конкурсът, всяка участничка трябва да популяризира своята страна, да приобщи сънародниците си да помогнат за набирането на средства за каузата. Съгласно условията на договора за участие, аз трябва да популяризирам България, като ще имам минимум две страници в списание, представящи страната с моя лик на стойност 1000$ всяка. Всички спонсори, които подкрепят каузата ми, ще бъдат рекламирани на моите страници в списанието.

Как мога да допринеса за идеята?
Всеки участник трябва да има своя кауза. Вдъхновена от предаването на Наталия Симеонова, реших моята да се казва „Предай нататък, за да сбъднеш мечта”. Всеки, който иска да допринесе за нея, може да се свърже с мен на Facebook страницата ми за повече информация или относно банковата сметка, на която могат да бъдат преведени спонсорствата.

Запозната ли си с миналогодишните български участия от подобни конкурси и резултатите, които са постигнали?
Да, запозната съм, но мисля, че човек не трябва да живее само в миналото, а в настоящето и да гледа към бъдещето. Да се опитва да се подобрява, усъвършенства и да покорява нови върхове.

Кога един конкурс е престижен и кога не?
Конкурс, целящ да допринесе за дадена благородна кауза е престижен. Конкурс, събиращ на едно място участници от цял свят, които не само са оценявани и съдени по външна, но и по вътрешна красота, е достоен за названието „престижен”. Тези конкурси трябва да „заразят”, да докоснат повече хора и да ги направят съпричастни към различни благотворителни каузи. Когато има участници от различни страни, това е предпоставка, конкурсът да разпространи каузата из цял свят и да накара повече хора да помагат.

lidia2

Разбираме ли българите от красота и мода или всичко е пошлост и далавера?
Това са относителни понятия. Всеки разбира красотата и модата по свой собствен начин. Това, което на мен ми се струва красиво или модерно, не задължително е такова за друг човек. Аз лично смятам, че в последните години, българите започнаха да обръщат все повече внимание на своя външен вид и да следят световните модни тенденции. Все пак първото впечатление се създава с външния ни вид.

Защо думите „благотворителност” и „помощ” се изтъркаха и правят ли се нискобюджетни благотворителни инициативи в САЩ?
Не мисля, че са се изтъркали, напротив, аз виждам, че все повече хора се включват в благотворителни кампании. За пример ще дам тазгодишните наводненията в България, когато много хора се включиха благотворително да помагат на пострадалите от бедствието. Също, много училища в България на 15 септември са събирали пари. Вместо за цветя на учителите, са ги дарили за учебници и пособия на децата от бедстващите от наводненията райони.

Кои са основните правила, които трябва да знаеш, когато отиваш на кастинги за световен конкурс?
Правила няма! Важното е да дадеш всичко от себе си, да повярваш в собствените си сили и в това, което искаш да постигнеш, защото ако ти самият не го направиш, то кой друг би го направил? Не трябва да си поставяш фасада или маска, а да бъдеш себе си, да осъзнаеш защо искаш дадено нещо толкова силно, да обосновеш себе си и да вложиш сърцето си. Ако тогава не те харесат, поне ще знаеш, че си дал всичко, което си могъл, а това, че не са те харесали, не означава, че ти не си достатъчно добър, а просто, че са търсили нещо друго.

Модел, артист или „Кралица на Вселената”?
Не знам защо много хора си мислят, че човек трябва да си постави рамки?! Тук, в САЩ научих, че всеки може да постигне желанията си, стига да се труди здраво и да вложи всичко от себе си. Тогава можеш да бъдеш модел, артист, „Кралица на Вселената”, а защо не и космонавт? Животът е твърде кратък, за да не следваме желанията си и не правим това, което обичаме, нали?

Пожеланието ти със запазена марка за читателите на това интервю.
Красотата е преходна, това което остава след нас са нашите постъпки, дела и спомени. Правете това, което ви кара да се чувствате щастливи – това, което обичате. Развивайте се всестранно и се опитайте да създадете едно по-добро Аз! Песента, изпълнена от Крисия, пленила сърцата на толкова много хора е с послание: „Да превърнем всички хора в деца”. На читателите на това интервю пожелавам да запазят детското в себе си и да имат мечти, защото те ни карат да вървим напред и правят живота ни интересен.

NAS NEYCHEV

Nas Neychev#Interview: Лидия Иванова