#Interview: Никола Миланович

Той е изключителен професионалист, доказал се многократно като завиден спортист и отличен персонален фитнес треньор. С четвърта степен на професионална квалификация по специалността „Фитнес инструктор”, както и с първо и второ ниво от американски курс за фитнес треньори и хранителни специалисти (C.O.R.F.I.T.), той не спира да усъвършенства своите умения. На вашето внимание представяме Никола Миланович – чаровен, млад и умен мъж, който не случайно е известен сред спортните и по-специално фитнес средите. Той ще ви разкрие някои истини за здравословния начин на живот. Можете да се свържете с него от този линк или в неговия сайт www.nikolamilanovich.com, който си заслужава да разгледате. А сега, настанете се удобно и се насладете на следващите редове.

W9I8968

Знаем, че се занимаваш с фитнес от 10 години насам. Какво те накара да подходиш толкова задълбочено и професионално към този спорт?
Преминал съм през различни видове спортни дисциплини, но никога не съм се чувствал наистина в свои води. Към фитнеса ме привлече мисълта, че мога сам да изградя тялото и духа си, ще изградя сила и увереност, а резултатът зависи единствено от мен. В началото на заниманията ми с фитнес нямах представа, че един ден това мое хоби ще се превърне в моя начин на живот и професия. Поставих основата на своите знания от любопитство и любов към спорта. Поглъщах всяко списание, статия или книга, до която имах достъп и неусетно стана така, че знаех повече неща за хранене и тренировки отколкото за всяко друго нещо. След известно време разбрах, че фитнесът и здравословният начин на живот са моето призвание и нещото, което ме прави щастлив. Осъзнах, че със своите знания и умения мога да бъда полезен не само за себе си, а и за другите и имам силата да помогна на хората да постигнат своите цели и да се променят към по-добро.

А защо избра като начин на работа точно индивидуалния подход към клиентите си?

Ако искаш да си наистина полезен на своите клиенти трябва да имаш индивидуален подход към всеки от тях. Всеки човек е отделна вселена и за да бъдеш добър треньор, трябва да умееш да накараш хората да повярват в себе си и своите възможности и да изкараш наяве най-доброто от тях. Също така всеки човек има различен телесен тип, генетични особенности, здравословно състояние, начин на живот и различни цели. Без индивидуален подход, както в изготвянето на хранителна и тренировъчна стратегия, така и в отношенията с клиента и мотивацията, постигането на желаните резултати е невъзможно.

Живееш, за да спортуваш или спортуваш, за да живееш? Или по малко и от двете?
Истината в живота рядко е в крайностите. Спортът, под каквато и да е форма, трябва да бъде неизменна част от ежедневието на всеки себеуважащ се човек. Но живота предлага ужасно много възможности и има много цветове и нюанси. Ако искаме да усетим цялата му красота и да живеем пълноценно, не трябва да се вторачваме в само един от тях. Затова аз бих казал – не живейте, за да спортувате, а спортувайте, за да живеете по-добре.

В този ред на мисли, би ли ни казал на кратко, кои са основните упражнения, които всеки човек (независимо от пола) трябва да прави по време на тренировка?
Нещо, което хората не е осъзнават е, че във фитнеса най-добрите са базовите упражнения. За да сте в отлична форма и здраве не са ви нужни лъскави уреди с чудноват дизайн, които броят повторения и ви казват кога да приключите серията. Добрите стари упражнения със свободни тежести и собствено тегло са незаменими за всички трениращи независимо от пола и възрастта. Няколко упражнения, от които всички могат да извлекат ползи са: Клек с щанга, Мъртва тяга, Добро утро, Лицеви опори, Набирания и Лакътна опора. Това са упражненията, от които повечето трениращи ще извлекат най-голяма полза независимо от своите цели. Те активират максимум брой мускули, изграждат сила, кординация и баланс. Предизвикват голям енергоразход, ускоряват метаболизма и помагат за туширането на стреса в ежедневието.

milanovic

Нормално ли е да изпитваш болка по време на тренировка? Това свързано ли е с претоварване на мускулите?
Болката самa по себе си не е проблем. Когато става въпрос за болка в мускулите по време на изпълнението на дадено упражнение, то в повечето случаи тя е знак за правилно изпълнение и затова, че наистина натоварваме желаните мускули. Болката, от която трябва да се стремим да се пазим, е тази в ставите, сухожилията и залавните места на мускулите. Това е болката, която е знак, че бъркаме някъде в тренировъчния процес- изпълняваме упражнението грешно, с несъобразена тежест или не сме се възстановили достатъчно от последната тренировка.

Да ти задам и широко дебатирания въпрос: Кога трябва да се яде – преди или след тренировка? Каква е разликата?
Когато става въпрос за хранене не може да бъде даден общовалиден отговор, защото хората са различни. Естествено има определени разлики в подхода, който трябва да се избере в зависимост от това, какъв тип тренировка ще се практикува – аеробна /анаеробна или смесена. Но независимо какви са целите ни, храненето преди и след тренировка е особено важно. Няма причина да пропускаме едно от двете хранения. Предтренировъчното хранене трябва да ни осигури достатъчно енергия и протеини, за да сме в оптимална кодиция за провеждането на тренировката, а храненето след нея трябва да стартира възстановителните процеси в мускулите. Тези, които целят намаляване на телесните мазнини, трябва да избягват приема на въглехидрати преди тренировката , за да запазят нивата на инсулин и кръвна захар ниски, което ще им позволи да изгарят ефективно мазнини.

Трябва ли всеки, който тренира във фитнес зала да взима добавки и до колко те са важни за спортуващия?
Хранителните добавки са важни най-вече за спортистите и любителите с повече стаж и по-големи спортни цели. Те имат вече изградени хранителни и тренировъчни навици и могат да извлекат максимума от приема на хранителни добавки. Начинаещите и хората, спортуващи за здраве, не трябва да прекаляват с приема им и в никакъв случай да не разчитат само на тях за постигане на резултатите, които желаят. Те трябва да се концентрират върху изграждането на добра хранителна и тренировъчна култура и да използват хранителните добавки умерено и с помощта на специалист.

Относно протеиновите шейкове – трябва ли да внимаваме за марката и качеството на продукта? Има ли вероятност в някоя зала да ни преметнат с нещо некачествено?
Асортиментът от хранителни добавки е огромен, а протеина на прах е сред най-консумираните хранителни добавки. Сред морето от марки естествено съществуват и такива, които не са с оптимално качество. Затова преди да изберем какъв протеин да пием, е добре да проучим произхода и съдържанието и да се консултираме със специалист, какъв точно вид е подходящ за нашите цели и как да го приемаме. Рискът да бъдем „преметнати” се състои във възможността, ако не сме достатъчно информирани да ни бъде продаден продукт, който не е съвсем подходящ за нас или не е с оптимално качество и съдържа вещечства, който се слагат за „пълнеж” от някои производители, с цел увеличване на печалбата. Затова бъдете информирани и потърсете помощ от квалифициран консултант преди да направите своя избор.

А какво е мнението ти относно всеизвестните енергийни напитки ,които имат високо съдържание на кофеин,таурин и други подобни вещества? Всъщност нуждаем ли се от тях или са доста вредни за нашето здраве?
Основният проблем, който хората не осъзнават с приема на енергийни напитки е, че приемът им доказано води до пристрастяване. Всички те дължат действието си на средно до големи дози кофеин и други стимуланти. Кофеинът е психоактивен наркотик, който не е за подценяване. Освен него те съдържат и прилично количество захар или токсични за организма подсладители, като аспартама. Те мигновено повлияват стойностите на кръвното налягане и пулса. Системната им прекормерна употреба може да доведе до изхабяване на нервната система, безсъние, нервеност и проблеми с кръвното налягане. Захарта, която съдържат води рязки пикове в нивата на кръвната захар и мощно отделяне на инсулин. В компанията на кофеина това дава силен прилив на енергия и адреналин, който обаче се губи бързо. За да поддържаме ефекта, трябва да изпием нова напитка, а след време същото количество спира да ни действа. Ето така се стига до пристрастяване и с него започват и страничните ефекти. Моят съвет е, ако консумирате енергийни напитки, това да се случва максимално рядко и с мярка. По-добър вариант е да приемате по-чисти източници на кофеин като кафе, зелен или черен чай. Така ще избегнете приема на захар и подсладители. Също така не ги използвайте всеки ден и ще извлечете само ползите от кофеина без опасност от странични ефекти.

Какво би казал на хората, които имат комплекси относно теглото си, но не предприемат нищо съществено към положителна промяна?
Бих им казал, че животът е само един и трябва да го живеем максимално пълноценно. Наднорменото тегло, здравословните усложнения, психологически бариери и комплекси, които го придружават нямат място в един пълноцен живот. Всеки дължи на себе си да намери вътрешни сили и причина да се промени, защото най-тъжното нещо в живота са пропуснатите шансове и мисълта, че не си опитал. Не всеки може да стане фитнес модел и манекен, но всеки има силата да се промени и да се превърне в най-добрата версия на себе си! Затова и мотото на моя сайт е именно „Стани най-добрата версия на себе си”.

1981822_751145388250579_766480833_n

Коя е твоята мотивираща мисъл, когато стане дума за здрави тренировки?
„Сълзите ще ти донесат симпатия… Потта ще ти донесе резултат”.

А как се чувстваш,когато видиш,че си помогнал на своите клиенти да постигнат мечтаното тегло и страхотен външен вид?
Удовлетворен, наистина е хубаво, когато видиш, че си полезен и си успял да промениш живота на някой към по-добро.

Здрав дух – здраво тяло, нали така? Пожелай нещо на нашите читатели!

Желая им да намерят своята причина да тренират и да се хранят здравословно. Винаги да имат мотивация да предизвикват себе си не само в спорта, но и в живота и да не се задоволяват с това да бъдат като всички останали. Да грабят с пълни шепи от всичко, което им предлага животът, да оставят нещо след себе си и да направят нещо и за бъдещите поколения.

DAYANA BORISOVA

Archive#Interview: Никола Миланович