#Interview: Николай Гълъбов

Лято = море, забавление, страхотни емоции и … Kайтсърфинг! На вашето внимание представям един млад инструктор, който от години се занимава с екстремни спортове. Той се казва Николай Гълъбов и е професионалист по кайтсърфинг, практикуващ по цялото Южно Черноморие. Ако нямате никаква идея какво представлява този спорт, то сега ще разберете, а ако сте наясно, пак хвърлете един поглед – ще видите друга гледна точка за това, което вече знаете!

От колко години се занимаваш с кайтсърфинг – любителски и професионално?
Любителски – от ранна възраст, бях на четиринайсет. Започнах да се занимавам по-професионално след 2-3 години, като обучавах хората още от началото на лятото. Сега работя като инструктор по кайтсърфинг, но и разработвам и усъвършенствам freestyle, freeride, waveriding и други подобни изпълнения, които изискват доста добра физическа подготовка за сериозни метеорологически условия, в които нормален човек не би излязъл навън, а камо ли да отиде на плаж!

Какво те привлича в този спорт?
Най-вече тръпката. Самия начин да „уловиш” правилните условия, вятъра, точните вълни. Да се оставиш на милостта на природата, докато караш, да си в ръцете и, един вид, защото този спорт е свързан и с много рискове, някои от тях, застрашаващи живота.

Би ли казал, че това е скъп спорт и като цяло колко пари са нужни, за да се практикува?

Като цяло спортът е скъп, това е известно на всеки, но за самата му практика не е нужна кой-знае каква финансова възможност. Има множество училища, които предлагат екипировка и пр. на ниски цени и дневни такси. Но за начало някой, който иска да се занимава професионално, трябва да похарчи поне от 1000 до 2000 лв. за качествена начална екипировка, та било тя и втора ръка.

Кои са най-важните неща, които трябва да се знаят кайтсърфинга?
Най-важното е човек да е запознат с опасностите,които са свързани с метеорологичните условия. Друго важно нещо – практикуващият да е наясно с физическото си състояние и възможности. Определено не трябва да се подценява и състоянието на самата екипировка, която ще използва. Има екипировки, които са втора ръка, но винаги трябва да се гледа качеството, особено за кайта, трапеца и линиите. Ако нещо се обърка лошата екипировка би могла да ви коства живота. Често се случва ситуацията практикуващият да кара в доста опасни метеорологични условия и точно тогава да се появи проблем с екипировката – дефект или повреда – след което човекът може да бъде пратен, както се казва, по средата на морето – поради скоростта на вятъра и други моментни условия.Това е застрашаваща ситуация за човешкия живот, особено когато нямаш достатъчно опит. Друго важно нещо – опасните заливи. В България те са малко, но ги има. Те са изключително опасни, поради подводни течения, подводни скали и дори мръсна вода. Заливът на Бургас е едно от най-оживените места за практикуване на този спорт засега. Поради факта, че там се заформя така наречената „фуния” и дори при слаб вятър се има достатъчно въздушна енергия, за да може да се кара. Естествено условията не са толкова добри, че да се правят big air скокове , но въпреки това мястото е предпочитано от доста хора.

t2-2

Според теб какви са предимствата на този спорт? Какво е това, с което той се отличава от останалите?
Предимствата могат да се разглеждат в две категории. Първо, по отношение на характера на човека, неговите предпочитания, защото както стана ясно, това е спорт, свързан с доста адреналин. Второ, спрямо други подобни спортове, например windsurf, при кайтсърфинг имаш възможност да правиш много зрелищни и високи скокове, каквито в почти никой друг спорт не би могъл, защото кайтсърфът е пряко сезиран с парапланеризъм.

Би ли разказал някое интересно преживяване, докато си карал кайтсърф?
Интересни преживявания има почти всеки път, когато човек кара. Едни от по-особените ми случки са свързани с това да съм бил близо до удавяне или сериозна телесна повреда. Мога да разкажа за ситуация, при която няма пряка връзка между учител и инструктор, а по-скоро практикуващият е самоук. Понякога начинаещият прави скокове при много силен вятър, независимо от големината на кайта, в един момент полита на толкова голяма височина, че на моменти е плашещо. Всъщност практикуващите в начален етап не са подготвени за такива големи скокове и не всеки знае как да реагира в подобна ситуация.

Има ли момичета, които да се занимават с този спорт?
Определено има представителки от нежния пол, но са малко. Може би причината не е в липса на желание, ами в това, че не срещат желаещи, които да ги въведат в този спорт.

И все пак каква е тенденцията, има ли много желаещи за кайтсърфинг?
Има доста хора, които се интересуват и искат да опитат, но проблемът всъщност се оказва финансов, защото спортът не е от евтините, а и е все още нов. Дори все още навлиза у нас. Лошото е, че не навсякъде има материална база и училища, и инструктори, където човек може да отиде и да получи нужното обучение, екипировка и т.н.

А горе-долу на каква възраст са желаещите?
Желаещите, които се обучават до момента и професионално занимаващите се са между петнайсет и трийсет годишна възраст. Възрастова граница не същестува. Все пак е желателно кандидатът да е по-млад, защото това предразполага към по-бързо научаване на теорията, техниката и практиката.

t2 (1)

Според теб този спорт има ли потенциал за развитие в България?
Разбира се, че има потенциал за развитие, както всеки друг спорт. В мометна кайтсърфингът продължава да се разпространява в България. Въпреки това спортът има доста „разклонения”. Това е кайт като цяло, но кайтсърфът специално е подвид към голям раздел водни спортове, докато има и landboarding – тип дъска като скейтборд, се използва върху равна площ, пак с управлението и помощта на кайт. С оглед към условията в България и Българското Черноморие кайтсърфингът има голям потенциал за развитие, тъй като вятърът тук не е прекалено силен. Не винаги могат да се изпробват различните техники , които споменах по-рано, но пък е идеален за начинаещ кайтсърфист. Мисля, че трябва да се обърне внимание на субсидиите от държавата към спортните клубове. На теория е възможно дадени индивиди да направят такъв клуб и да се отпуснат държавни пари в размер на десет хиляди лева, но на практика това рядко се случва.

На кого би препоръчал да се занимава с кайтсърфинг?

На хора, които обожават спорта, търсят тръпката в него и харесват адреналина в техническите спортове. Хора, които обичат да се занимават с по-екстремни дейности – парапланеризъм, колоездене по стръмни пътеки и други подобни.

Какво за теб е кайтсърфинга и защо?
Кайтсърфингът е много интересен спорт и дори бих казал изискан. Всеки може да се научи, но не всеки може да продължи и да надгражда знанията и усилията си към по-сериозни дисциплини като hangtime, airstyle, freestyle и други подобни, които изискват сериозно физическо натоварване. Интересното е, че има известен неописуем екстаз при практикуването на този спорт. С по-голямата скорост на вятъра се усилва и по-голямото преживяване от карането. Най-добре биха разбрали за какво говоря тези, които се занимават професионално и са стигнали нужното ниво, за да усетят това, което усещам аз като емоция.

Какво още би казал на нашите читатели, които биха искали да се занимават с този спорт, но все още нямат точния стимул?
Истината за кайтсърфинга е, че всеки може да се пробва, но самият спорт не е за всеки. Хората, проявили достатъчно талант и разбиране, могат да се изградят още повече като спортисти с професионални умения. Те ще могат да усетят самото удоволствие от цялата тази дейност.

И за финал, какво ще пожелаеш на нашите читатели?
Пожелавам на всеки ентусиаст, занимаващ се с какъвто и да е спорт, много късмет и безаварийно! Всичко друго идва с времето.

DAYANA BORISOVA

Archive#Interview: Николай Гълъбов