#Interview: Патриция Кирилова

Защо трябва да съществуват повече награди за бизнес?
Не е важно колко награди за бизнес се дават, а е важно какви сфери на дейностите те отличават и върху какво фокусират вниманието ни. Конкурсът V.I.P. BUSINESS Awards 2015 има за цел от една страна да отличи успешния бизнес, който дори в период на криза запазва своето устойчиво развитие и демонстрира европейски стандарт и просперитет. Световният опит показва, че подобни конкурси стимулират и популяризират успешните практики, и дават стимул за развитие на бизнеса.

Какъв е шаблонът, по-който ще се изберат най-добрите?
Както при всички световни награди за бизнес има изработени категории и критерии, по които ще бъдат избрани наградените фирми. Жури от медийните ни партньори и браншови организации ще се включи в гласуването.

Какви ще са категориите при участниците?
Тези награди ще бъдат дадени за изключителен успех, иновации и етика, които са задължителни за просперитета на всяка компания. Това е признание за техния публичен и жизненоважен принос за развитието на цялото общество. Поощряват се устойчивото развитие, иновациите, повишаването на стандарта в корпоративната общност, опазването на околната среда, корпоративната и социалната отговорност, както и дейностите и услугите, в полза на обществото. Всички те са изброени в нашия сайт.

Какво ще видим и чуем на 5-ти март?
Надяваме се да видим представители на бизнесът, медиите и политиката, заредени с оптимизъм по отношение на развитието ни във всички сфери на живота през тази година. По традиция призьорите ще отпразнуват наградите с тържествен коктейл, класическа музика и ще обменят опит по време на тази церемония. Наградите VIP Business Awards 2015 ще отбележат най-добрите мениджъри и фирми в българския бизнес в периода януари 2013 – декември 2014г., допринесли за устойчивото развитие на обществото. Партньори на събитието са Българската Търговско промишлена палата, Софийската Търговско Промишлена Камара, Пловдивската Търговско Промишлена Палата, Бизнес Клуб Лондон, Асоциацията на бизнес експертите, Международната организация за икономика и култура IEC и други.

Наградите обвързани ли са с друга кауза, освен за стимул на бизнеса в България?
По традиция на всички наши събития има благородна кауза, която популяризираме. И сега ще следваме нашите принципи. За първи път ще бъдат отличени на подобна церемония Учебните тренировъчни предприятия към Министерството на образованието и Джуниър Ачийвмънт България, също стратегически партньор на Министерството в интегрирането на компетентността „предприемчивост и инициативност“ на децата до 18 години. Церемонията ще възнагради също усилията на местната власт на малките и големи общини в полза на бизнеса.

Мнение на организаторът. Бизнесът в България и българският бизнес през изминалата година?
Бизнесът в България през последните 25 години изживя огромна трансформация – от липса на регламент и правила, достигна до европейски нива и стандарти. Още повече, че беше поставен в нестабилна политическа, икономическа и социална среда. Но българският бизнес за пореден път доказа, че оцелява независимо от трудностите. И това го прави особено значим за днешната ни реалност.

Защо трябва да се интересуват от тези награди младите предприемачи?
Най-вече заради това, че отделяме огромно внимание на Учебните тренировъчни предприятия към Министерството на образованието. Това е важна информация за всеки млад човек. ЦУТФ организира и поддържа годишно над 250 учебни фирми, както там се наричат тренировъчните предприятия, в над 60 училища, предимно професионални, в страната от близо 50 града. Обхващат над 3000 ученици годишно. Учениците в тези фирми правят всичко, както е в реалния икономически живот, с изключение на това, че не боравят с реални финанси. Техният форум ТФ-ФЕСТ или изложението на учебно-тренировъчните фирми, се провежда на територията на Пловдивския панаир през април и събира представители на учебно-тренировъчните фирми от цялата страна и от чужбина. Важна функция на центърът е и обучението на преподавателите по предприемачество, които после стават ръководители на учебно-тренировъчните фирми. ЦУТФ е създаден от преподаватели от Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ) в София, едновременно с възникването на първите учебно-тренировъчни фирми в България през 1996 г. До 1997 г. работи в рамките на НФСГ, като обслужва всички УТФ в страната. От 1999 г. със заповед на Министъра на образованието и науката. Центърът е със статут на самостоятелно звено към МОН.

Какъв е съветът ти към студентите PR-и и останалите ентусиасти?
Основният ми съвет е да се учат от най-добрите, да се учат от практикуващите експерти, не от теоретиците, защото моят опит и в журналистиката от 95-та до днес, и в PR-ът показва, че теоретиците не дават най-важното на студентите – практическите познания, които в реалния живот са единственото, което има значение.

Благодарим, че сме част от журито! За нас ще е огромно удоволствие да поставим оценка със закачлива критика на събитието! Ще приемеш ли това предизвикателство?
Разбира се, че приемам критики.

Пожеланието ти със запазена марка за читателите на това интервю.
Пожелавам на всички ваши читатели да вярват в силата на нашия Дух, независимо от трудностите, нашите предци са показали, че ние се справяме с всичко и продължаваме напред с гордо вдигнати глави.

Nas Neychev#Interview: Патриция Кирилова