#Interview: Яна Вангелова

Защо се кандидатираш за председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС)?
Колкото повече осъзнавах какви неща се случват около мен, като студент, толкова повече се мотивирах да помагам на колегите си в университета, след това и на колеги от други университети и така до национално ниво. Приемах всички проблеми и съвместни инициативи на студентите, отделях повече време за решаване на казуси с университетската администрация, бях напълно отдадена да служа на студентите и стъпка по стъпка станах заместник-председател на организацията. След като заех тази отговорна позиция нямаше и ден, в който да не съм част от проблемите на студентите, част от нашите инициативи и идеи, защитавах правата им пред всички институции.

Като деен човек в студентското самоуправление, мисля, че следващата стъпка бе именно тази. Заставам пред студентите мотивирана и уверена с натрупания опит, знания, авторитет, престиж и контакти. Знам, че ще съм в състояние да бъда максимално полезна и пълноценна като Председател на организацията. Убедена съм, че ще създам силен екип, с който ще защитава правата и интересите на студентите.

Още когато станах част от Студентски съвет в университета, в който се обучавам, много хора ме разубеждаваха, казваха ми, че си губя времето, че няма смисъл в това. Но онова, което те не знаеха, а и някои може би още не знаят, е, че този шанс промени мен изцяло, направи ме още по-самоотвержена и ми показа нов път, по който да вървя. Път, който до този момент не съм предполагала, че ще ме доведе до тук, където съм сега. Тогава и сега искам да съм част от това, независимо какво ми се е случвало, докато съм се борила за правата на студентите. Виждам как хората не са запознати с много от нещата и често си правят грешни изводи.

Постоянната ми борба за студентите в България, начинът на съдействие и комуникацията помежду ни – това са определящите неща, които ми показаха, че нищо не е напразно. Трябва да се чува мнението на студентите.
Осъзнавам ролята на този орган и голямата отговорност, която ще поема. Вярвам в това, което правя и го правя от сърце – с желание, мотивация и стремеж за съвършенство.

Кои са основните проблеми на студентите?
Проблемите са различни и зависят от гледната точка. В процеса на обучение студентите се сблъскват с остарялата учебна програма; занемарената база, малко са университетите, който инвестират в своята учебна база и предоставят комфорт на студентите си; малкото практика, също е проблем, с който се сблъскват студентите; получаването на стипендии; възможността за ползване на общежитие, както и студентските кредити.

Когато се дипломират, основният проблем е реализацията в сферата на завършената бакалавърска или магистърска степен, студентите срещат проблем и с пазара на труда.

Как смяташ да ги разрешиш?
От позицията ми на Заместник-председател до момента съм работила активно за решаването на всеки един от тези проблеми. Ще продължа да работя по проектите на организацията, по реализирането на индивидуалните проекти и инициативи на всеки един университет. Ще направим студентския живот и по-полезен, и по-приятен.

Имаш ли наблюдение върху скования и наизустен юридически речник на студентските съвети в страната? Синдром или неизбежност?
Студентите на определен етап се сблъскват с този речник и са принудени да се научат. Младите хора сме гъвкави и бързо се приспособяваме. Да, това на моменти изглежда сковано и наизустено, но е неизбежно. Няма как да водиш преговори, ако отсрещната страна не те приеме и не говорите на един език. Разберете, че представителите на Студентските съвети се налага да общуват постоянно с ректори, с преподаватели, с министри и партньори. Това налага и определен речник, умение да говорят и разбира се, етикет на облеклото.

Съществуват ли проекти на НПСС, в които не си взела участие в периода на членството ти?
Не съществуват такива проекти. Винаги се стремя и успявам да бъда активна част от обществото, като инициатор и участник в множество проекти, инициативи, семинари, конференции, дискусии и кръгли маси и срещи със студенти.

IMG_5410

Защо навсякъде се говори за обединение, а фактите са други?
Много примери ни се дават всеки ден на всяко ниво, че можем да се разделим по много теми. И, да – ние се разделяме, защото сме различни, но аз смятам, че можем и да се обединяваме. Според мен формулата за успех е – комуникацията, добронамереността, мобилността, споделянето на идеи и вярата. Повечето пречки за общата работа идват от липсата на диалог и уважение към хората. Сигурна съм, че има много хора, които подкрепят моето мнение.

Мисля, че всички заедно можем да постигнем едно по-добро ниво. И не казвайте, че младите хора нямаме гласа и силата, напротив, младите хора таим в себе си толкова много думи, толкова много сила, която чака да бъде показана. Не мисля, че искаме да я крием, но понякога не знаем как да я покажем, било то с думи или действия. Моята цел е да дам поводи да бъдем заедно.

Докато се опитват да ни смачкват, ние постоянно искаме да кажем нещо, противим се. Бунтуваме се отвън и от вътре, и за всичко. Не, не е безсмислено да го правим, защото някой ден ще успеем. Напук даже на себе си и хората, които не са вярвали в нас. Нека всички да видят, колко интелигентни млади хора има, с цел и воля за неуморна работа. Аз познавам много такива. А също и вие, убедена съм. Нека се покажат и да гледаме добрите им дела да бъдат разпространявани из различни медии, а не само негативните нови, които всеки ден получаваме. Нека сами стимулираме хората да се променят. Ние сме промяната!

Липсва ли внимание към студентите, които изучават хуманитарни науки и изкуства?
Те не са във фокуса на обсъжданите промени, но смятам, че трябва да се организират редица мероприятия, с които да се привлече общественото внимание към тях. Тези мероприятия са залегнали в предизборната ми платформа и ще ги осъществим.

Тъй като не се разбира смисъл от обещания, какво ще е пожеланието за бъдещето на студентския живот, ако си избрана за председател?
Нека той да бъде по-ползотворен и по-идеен, нека студентите знаят, че в лицето на НПСС имат защита и могат да разчитат на подкрепа.

Посланието ти към читателите на това интервю.
Показвайте, че България е жива и младите хора са заинтересувани! Ние заедно сме силни и е време да го докажем! Защото знам, че ние сме не само бъдещето – ние сме настоящето, защото заедно променяме деня тук и сега!

NAS NEYCHEV

Nas Neychev#Interview: Яна Вангелова