#RILA17

#RILA е ежегодна експедиция на студенти под мотото „Докоснах Рилски манастир”, която обхваща множество от изследователски сфери – старобългарска литература, старобългарски език, антропология, архитектура, фотография и др. Главните цели на това теренно проучване са да се разширят знанията, да се анализират наблюденията над студентите, които посещават манастира за първи път и да се направи иновативна международна визитка на културния паметник чрез тематични задачи с творческо мислене, които ще бъдат качени тук и преведени на няколко езика. Спонсор на този проект е Националното представителство на студентските съвети.

#RILA е с номинация за годишна награда от Българска асоциация по информационни технологии през 2014г. През 2015г. представя България на европейски конкурси за проекти, свързани с културното наследство и студентското творчество. Експедицията е в списъка с инициативи, с които организаторите са наградени с второ място на Националния конкурс „Носители на просвета 2016”, под патронажа на министъра на образованието и науката.

sponsors

Въпреки че съм посещавал Рилския манастир и преди, реших да се включа в тази експедиция, очаквайки да срещна много нови хора и да се запозная с манастира от една различна гледна точка. Именно това ме впечатли най-много в проекта – интердисциплинарният подход, разглеждането на този така значим обект през призмата на историята, архитектурата, изкуството и др. По този начин у мен се изгради една по-пълна представа за възникването и значението на това свято място. С удоволствие бих се включил отново в подобна експедиция, тъй като бих искал да опозная по този начин и други ключови обекти. Особено много ме впечатли цялостната организация и в тази връзка научих, че с необходимата мотивация и ентусиазъм всеки проект е осъществим. Радвам се, че се включих в своеобразния пленер в двора на манастира.
ИВАН САВОВ

sponsors

Нагласата, с която тръгнах към Рилския манастир, беше позитивна и с надежда да е поучителна. За щастие нагласите ми се сбъднаха, самият екип, дори без преподаватели беше уверен и убеждаващ в това да ни придаде обстановката и ослепителния природен дух на това място. Едва ли ще забравя това приключение, защото вълненията, с които отпътувах обратно нямат граници. Впечатление ми направи външния облик на храма, в който се намира гробът на св. Иван Рилски, както и пещерата, която с тайнството си ни призовава да направим опит да се избавим от греховете си. Никакъв случай не бих забравил чувството, което изпитах близо до молитвения камък. Най-интересното, което научих, беше, че манастирът има тайно построен етаж. Бих участвал отново, защото няма нищо по-полезно и вдъхновяващо за мен от това да виждам инициатива у младите хора като мен. Искам да изпитвам емоцията взаимно с креативните образовани хора – моите колеги.
КРИСТИАН НЕДЕЛЧЕВ

sponsors

Чух от други хора за архитектурата на това място. Също исках да разгледам българската архитектура, особено когато уча българска история този семестър. Впечатлението ми е от архитектурата, защото тя е с много красиви рисунки и разнообразни форми, което показва висока класа на архитектурата. Знам много интересен факт – Йоан Рилски и Иван Рилски са с малка разлика и Йоан е българското. Искам да видя още подобни културни места, интересувам се от културно наследство. Смятам, че то е много важно. Тук е много красиво, достатъчно е, че е регистрирано в ЮНЕСКО.
ДЖАНГ МИ

sponsors

Това, което ме накара за пореден път да посетя Рилския манастир бе, че исках да се запозная с нови аспекти на неговата история, аспекти, различни от най-масовото разпространените. Поради това и най-много ме впечатлиха разказите за етапите на изграждане на манастира и техните специфики. Проектът ми донесе нови знания и нови запознанства. Бих участвала в подобна експедиция отново, ако съм запозната предварително с цялата програма, тъй като споделям замисъла на проекта и бих се радвала да спомогна за осъществяването му. Най-важното, което научих е, че всяка стойностна идея може да намери своята реализация.
ИВА РУСЕВА

sponsors

Хареса ми инициативата, която #RILA17 е поела, а именно да популяризира български забележителности и в частност Рилския манастир. Най-много ме впечатли ентусиазма на организаторите на проекта и участниците в него, а за самата Рила, тя е много красива и Рилският манастир е перлата в нея. Проектът ми донесе много положителни емоции, нови приятелства и весели и позитивни хора. Много бих се радвал да участвам в подобни инициативи отново. Научих доста интересни факти за Рилския манастир и за св. Иван Рилски, и не може да определя кои са най-важните.
ДИМИТЪР КИРИЛОВ

sponsors

Аз нямах нищо специално, което да ме караше да тръгна към Рилския манастир. Просто исках да видя как изглежда и какво има там. Това, което ме впечатли най-много е цялата история там. И архитектурата също. Искам да уча повече за българската история и култура
ПАК КУМ ЗУ

sponsors

Исках да науча много неща за България и много исках да посетя Рилския манастир. Искам да участвам в подобни експедиции. Много харесвам да гледам подобни неща. Най-важното беше българската религия.
ЛИ МУН ГАНГ

sponsors

Мотивацията, с която тръгнах към Рилския манастир беше свързана основно с желанието ми да посетя пещерата на св. Иван Рилски. Най-много ме впечатли пещерата на светеца, високото ѝ разположение и гледката, която се разкрива от нея. Проектът ми донесе нови преживявания, емоции и познания. Бих участвал с удоволствие в подобна експедиция отново. Имах възможност да науча много, като едно от най-важните неща може би е свързано със самата идея на проекта, а именно събирането и участието на голяма група от хора в едно цяло, в една идея – популяризирането на българската красота и култура.
КОСТАНТИН АДИРКОВ

sponsors

Да прекарам един ден без телефон сред красивата природа с готини и непознати хора. Две неща ме впечатлиха най-много – звукът на природата и мекиците. Проектът ми донесе вътрешно уединение и спокойствие. 100% бих участвал пак. Най-важните неща, които научих днес бяха наистина да чуя аудиосистемата на Рилската пустиня и да разбера прозрението, до което е стигнал Иван Рилски: „Онзи, който иска да бъде по-голям всред нас, нека бъде слуга на всички”.
ИЛИЯ ДЕЧКОВ

sponsors

Тръгнах с мотивацията да посетя най-големия манастир в България и да го преоткрия на практика, защото съм идвала тук, когато съм била на 9. Обичам да пътувам, да откривам нови места или да преоткривам, а идеята за заснемане на документален филм още повече ме мотивира да се включа в проекта и така да допринеса за филма. Оказа се, че имам свободно време, прогнозата беше добра, а и навих мои приятели да участват, и беше ясно – отиваме в Рилския манастир. Цялата архитектура и начин на изография не ме впечатлиха най-много. Дело са на истински майстори. Но реално най-много исках да посетя Рилската библиотека. Уви, нямаше как. Но някой ден и това ще стане. Проектът ми донесе много положителни емоции – възхищение, опиянение от красотата на Рила и Светата Рилска обител, радост от това, че съм с хора, ценни за мен и споделям докосването с тях. Донесе ми и роля във филм. Бих участвала с удоволствие отново и отново. Даже се чудя защото бяхме толкова малко хора. Мисля, че трябва да се финансират повече такива проекти за експедиции из нашата прекрасна страна. Не мога да кажа кое е най-важното нещо, което научих, но за пореден път се убедих в думите на Вазов, че в обятията на Рила се чувстваш щастлив, свободен и зареден с енергия. Имам задача да пиша, няколко идеи ми се въртят в главата, но не съм решила коя да реализирам. Благодаря за прекрасната експедиция! Беше зареждащо, интересно и с откривателски дух. Наистина не само видяхме Рила, не само се разходихме из нея, но и я докоснахме, почувствахме, сляхме се с нея и със сигурност ще се завърнем тук!
МИХАЕЛА НАНЕВА

sponsors

Тръгнах с позитивно настроение, за да си прекарам един ден сред природата; да се запозная с нови хора и да посетя нови и забравени от мен места. Като цяло ми хареса всичко – местата, на които на бяхме и нещата, които ни се обясниха. Не ми хареса, че нямаше в началото айсбрейкинг, с който по-лесно да се запознаем един с друг и факта, че времето рисуване/скициране беше малко. Харесва ми идеята за проекта – задружност и заедно да сме различни хора, но има какво да се подобри. Като цяло бих се включила отново, защото си прекарай хубаво и се запознах с нови хора, а и бях сред природата. Научих интересни за двете забележителности и минах през пещерата.
РАДА-ШЕЛИ ФРИДМАН

sponsors

Бях много ентусиазирана за участието си в проект #RILA и се радвам, че се запознах с много нови и различни студенти. С удоволствие бих участвала отново, защото изживяването е страхотно. Рилският манастир е място, което всеки българин трябва да посети, защото съхранява българските традиции, култура и дух в едно уникално кътче в планината. Задачата ми беше да скицирам детайл от фасадата на манастира. Това е нещо, което правя за пръв път и беше много вълнуващо – да покажа Рилския манастир през моята гледна точка.
АНЕЛИЯ ГЕОРГИЕВА

sponsors

Нямаше нищо специално, което да ме караше да дойда тук. Просто исках да видя как изглежда и какво има. Това, което ме впечатли е начинът, по който манастирът е украсен. Цветовете са много красиви. Като цяло беше много хубаво. И ако има други шансове да дойда тук пак, за да разбера още по-детайлно. Най-важното нещо, което научих днеска е историята на манастира. Според мен историята беше най-интересна и любопитна.
КИМ РИОНГ

sponsors

Тръгнах позитивно настроена, доста мотивирана и развълнувана. Впечатли ме много Рилския манастир, защото за първи път го посещавам и останах много доволна от видяното. Проектът ми донесе нови запознанства, посещение на най-големия и посещаван манастир, донесе ми нови преживявания и възможността да се насладя на уникална природа. Бих участвала на подобна експедиция, защото смятам, че е добре измислена, но откъм организация винаги има какво още да се желае. Нещата, които научих са много.
ПОЛИНА ТАЙМО

sponsors

Тръгнах с мотивацията да науча нещо ново и да видя непознати кътчета от България. Най-много ме впечатлиха хората, с които бях, както и всички нови неща, които научих. Проектът ми донесе само положителни емоции и бих участвал и друг път на подобна експедиция. Най-важното, което научих, е за отшелничеството на свети Иван Рилски и за създаването на Рилския манастир.
ВИКТОР НАНЕВ

sponsors

Дойдох да науча повече за България и българската култура. Хрельовата кула и пещарата на св. Иван Рилски ме впечатлиха най-много. По време на проекта научих важни неща, които не бяха чувани и виждани от мен преди. Ако имам възможност, ще дойда отново. Най-важното беше… Хм… Най-големият проблем беше, че не знам български, разбирам малко български. Но ни превеждаха.
КИМ СУ ЕН

sponsors

Желанието ми да посетя пещерата на св. Иван Рилски беше водещо при избора ми да участвам в експедицията. Силно ме впечатли красивата природа и прекрасната атмосфера, която носи това място. Бих участвала в подобна експедиция, тъй като подобни инициативи помагат на студентите да се докоснат до красивите кътчета на България и в същото време да обогатят знанията си.
КАТЕРИНА ВОЙНОВА

sponsors

Тръгнах с желанието да посетя Рилския манастир, тъй като за мен е специално място. Проектът беше уникален. Много ми хареса ентусиазма към хуманитарните науки и идеята да се съберат хора, които могат да практикуват изкуство, докато са в една среда, богата на история и култура. Още повече ми харесва да се случва в България. Харесва ми идеята за колективно творчество.
СТАНИСЛАВ ГЕОРГИЕВ

sponsors

Научих в последния момент за експедицията и взех решение да участвам в рамките на няколко минути. Никога досега не съм ходила на Рила планина и имах огромно желание да посетя толкова свято място като Рилския манастир. Впечатли ме, че за много кратко време успяхме да се насладим на различни дейности и да подпомогнем създаването на филма. Проектът ми донесе незабравими мигове с приятели, нови запознанства, обогатяване на знанията ми за манастира, наслада от досега ми с природата, положителен енергиен заряд. С най-голямо удоволствие бих участвала отново в подобна експедиция и мисля, че е чудесен начин за съчетаване на полезно с приятно. Най-важното , което по-скоро се затвърди за пореден път в живота ми е, че спонтанните решения ни носят най-истински мигове и ни правят живи! И няма нищо случайно.
БИЛЯНА БЕЛЧЕВА

sponsors

Присъединих се към проекта с целта да разширя познанията си относно манастира и св. Иван Рилски, както и премеждията, срещу които са се спречкали през годините и начините, по които са ги преодолели. Исках да науча повече за живота на предците ни и да се запозная с околността. От историята най-много ме впечатли начинът, по който манастирът е успял да се възстанови от съпътстващите го обстоятелства. Проектът успя да задоволи моето любопитство и чрез него успях да се запозная с непозната за мен местност. Това е причината да участвам и в бъдеще подобни проекти.
СТАНИМИР МИТЕВ

sponsors

Много съм чувал за Рилския манастир и отдавна исках да го посетя. Много съм впечатлена от всичко, което видях днес. Архитектурата е много красива и възхитителна. Бих искала да участвам на подобна експедиция отново, защото ми дава много знания и опит. Научих, че историческите монументи са много значими и културните съкровища трябва да бъдат добре запазени, нека много хора да знаят за това.
КИМ ХЬОН А

sponsors

Мотивацията ми да дойда в Рилския манастир чрез този проект е да науча повече за историята и архитектурата на това мистично за мен място. Най-много ме впечатли детайлът, с който са изградили манастира. Проектът осъществи мотивацията ми, определено бих участвал на подобна експедиция отново с цел да науча неподозирани от мен факти за света. Научих много за причината Рилският манастир да се намира именно там, как са се справяли с лютата зима и за живота на св. Иван Рилски.
АНТОАН АНГЕЛОВ

sponsors

Идеята ми да се включа в проекта дойде в момента, в който разбрах за него. Аз обичам природата, планините, забележителностите в България – затова Рилският манастир е прекрасна дестинация. За първи път съм тук и бях наистина впечатлен от красотата, архитектурата и уникалността на мястото. Това е най-големият манастир в България и едно от местата събрало историята на няколко века. Проектът беше много интересен, научих много нови неща за историята на това красиво място. При първа възможност бих се включил и в други подобни проекти, защото това са нови преживявания, нова запознанства. Най-важното, което научих днес е, че каквото и да правиш, където и да отидеш, няма да намериш място по-хубаво от нашата родина, пълна с красиви места и вековна история.
ДИМИТЪР СЛАВЧЕВ

sponsors

Потеглих на кратка експедиция с приятели, с очакването да срещна и други млади колеги от университета. Целта беше да прекарам ден с приятели и да обогатя знанията си за Рилския манастир и околността. Това и стана! Най-много ме впечатлиха задълбочените обяснения, които получихме за историята и архитектурата на мястото, придружени с нагледно показване на обясненото, което подпомогна за разбирането му и обогати цялостното преживяване. Проектът ми донесе нови знания, ценни запознанства и незабравими спомени. Бих участвала отново, защото това е една невероятна възможност да посетиш важни за културата и историята места, като съществременно научиш за тях повече и да се запознаеш с млади лица, с които не си и подозирал, че можеш да изкараш толкова приятно време заедно. Най-важното, което научих или по-скоро осъзнах е, че само от нас зависи как ще използваме времето си, каква следа ще оставим в него и какви усилия ще положим за осъществяването на поставените си цели. Също и че е много важно знанията да са придружени от нагледни примери и опит, за да бъдат пълноценно усвоени.
ТИНА БЕЛЧЕВА

sponsors

Nas Neychev#RILA17