#Interview: Стефани Райчева

Здравейте, любители на изкуството! И по-точно на седмото изкуство. Аз съм Теди и ще ви потопя в магията на киното!Представете си лятна бургаска вечер с любимия човек или просто събиране с приятели в морската градина. Топло е, бризът ви разхлажда приятно, но все пак недостатъчно, взимате си биричка, сядате на пейка… Eх, ако можеше и някое филмче да гледате.. Е, сега можете! Лятното кино се връща, за да ни запознае с късите филми! Както знаем, понякога най-скъпите неща идват в малки опаковки. Ще имате възможност да видите някои от най-любимите си български актьори на 8-ми август от 21:00 часа, Бургас, „Охлюва”, във филмите:

„За какво служи хлябът” 12′ – реж. Ники Стоичков
„Сутрешно кафе” 7′ – реж. Венцислав Занков
„Рандеву” 10′ – реж. Ваня Донева
„Къщата” 14’ – реж. Яна Титова
„Пеперудите” 7′ – реж. Стефани Райчева
„Зелената врата” 10′ – реж. Вилиона Христова
„Как се запознах с Неджи и Лудия Бор” 14′ – реж. Георги Светломиров


След това турнето продължава из България, можете да следите датите в страницата на NoBlink! и събитието на Киноlove. Днес ще ви запознаем и с едно момиче от Бургас, което е в организацията на цялата тази магия, а и участва със собствен филм.

Представи се.

Аз съм Стефани Райчева, на 23 години, от Бургас. Главен организатор съм, заедно с Ники Стоичков, на Киноlove. В сайта NoBlink! съм продуцент, режисьор и директор продажби. В момента завършвам магистратура „Филмово и телевизионно изкуство”, преди това учих бакалавър „Психология” в Англия, но киното е било моя страст, откакто се помня.

Какво е „Киноlove”?

Това е събитие, целящо полуляризирането на българското късометражно и в бъдеще пълнометражно кино. Мисията ни тази година е да покажем късометражното кино пред голямата публика, защото много малко хора знаят, че над 100 филмчета излизат на година, едва десетина от тях достигат до по-широка аудитория. Искаме да покажем какво се случва и да върнем любовта към българското кино.

Интересуват ли се хората от късометражни филми?

И да, и не. В момента в България основно се интересуват хора, които са в този бранш, затова искаме да го наложим и сред обикновената публика. Защо отивайки на работа, вместо да четат някакви неща в социалните мрежи, колкото да им мине времето, не гледат някой къс филм?

Защо избрахте Бургас за начало на фестивала?

Всички огранизатори сме бургазлии, както и нашият ръководител проф. Георги Дюлгеров. Мисля, че Бургас е достоен наследник за пренасяне на филмовата култура.

Какво ще кажеш на нашите читатели?

Има много млади професионалисти, правещи прекрасни неща, печелещи награди в цял свят. Те трябва да бъдат оценени и тук. Един 10-минутен филм може да отнеме до 8 месеца, това е много труд, който остава незабелязан, а това е нечестно, спрямо авторите на тези филми.

Благодарим на Стефи, а на всички бургазлии и гости на града – приятно гледане!

TEDDY RUSSEVA

Teddy Russeva#Interview: Стефани Райчева