#Venera: Сърцето на Тоскана

Той и тя стояха един срещу друг. Не знаех имената им, нито каква националност са. Те просто се гледаха пред кошницата с писма и си държаха ръцете. Изключили бяха за света наоколо. Изправиха се, прегърнаха се и като че ли благодариха за времето, което имат пред себе си заедно.

Градът беше Флоренция, а мястото – гробът на Беатриче. Повече от нас може би не са чували за мястото, където тя се е молела приживе – църквата „Санта Маргерита деи Черки“.

Днес там са положени тленните останки на музата на Данте. Има и една кошница, пълна с писма. В нея са положени чувствата, тревогите, страховете и проблемите на много жени. Жени от новото хилядолетие, но със същите любовни терзания като отпреди векове. Те пишат до онази жена, вдъхновение за един велик творец.

Няма биещо и чувстващо сърце, което да не е чувало за Данте Алигиери или за Медичите.

Флоренция има много интересна история, човешки съдби, богатство от произведения на изкуството.

Тук човек се озовава в други времена. Стъпва по каменни улици от друго време. Стъпва по нечии чужди стъпки.
Всички сме чували за Беатриче. Чели сме и сме се възхищавали на таланта, възхвалил това име.

Множество влюбени и семейни двойки идват във Флоренция. Всяка има свои проблеми и трудности. Но веднъж изправили се пред великолепието на една безсмъртна любов и почитта на един мъж към светлата памет на една обикновена жена, нещо се променя в осанката им.

Те седят пред последното място на едно безсмъртно сърце, чиято благословия търсят. Може би това е несъзнателен подтик. Защото думите се губят, когато застанеш пред плочата на онази любовна муза.

Едва тогава осъзнават почитта на Данте, продължила цял живот. Тогава в очите на туристите се забелязва пламък, но спокоен и смирен. Преплитат се ръце. Изправят се гърбове. Очи се срещат. Душите говорят. Устите са затворени.
Ако щастливите моменти са най-тихите, този негласен разговор е един от тях. Само сърцата кънтят в пространството като камбанен звън…

VENERA DIMITROVA

Venera Dimitrova#Venera: Сърцето на Тоскана